Arbetar för en fredligare värld

Pax nr 1 2018

Laêtitia Sédou är fredsrörelsens lobbyist i Bryssel- Hon har bråda dagar nu när EU för första gången ska satsa på vapenindustrin. Pax har också träffat Ali Zardadi som kom från Afghanistan när han var 16 år. Han ser tydliga kopplingar mellan vapenexport och flykt från krig och blev förvånad och upprörd när han insåg vilken stor vapenexportör Sverige är.

I april införs ett demokratikriterium i vapenexporten, något Svenska Freds kämpat länge för. Men skrivningarna är inte tillräckligt skarpa, och det är nu upp till bevis för politikerna att visa att de menar allvar med att värna mänskliga rättigheter och demokrati.

Fredslobbyisten i Bryssel

namnlistaEU-parlamentarikern Reinhard Bütikofer tar emot en namnlista mot militariseringen av EU av representanterna för WeMove Europe. Till höger Laëtitia Sédou. Foto: WeMove Europe

För första gången ska EU satsa på vapenindustrin. Laëtitia Sédou är rätt ensam som lobbyist som jobbar emot den utvecklingen.

Upp till bevis om nya regler stoppar export till diktaturer

Aktion vapenexportPolitikerna påmindes om vad de tidigare sagt, till exempel: "Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart är diktaturer” (Stefan Löfven).

Den 28 februari fattade riksdagen beslut om ett nytt regelverk för svensk vapenexport.

”Vapen driver fram krigen”

AliAli Zardadi vill väcka opinion mot vapenexport och visa på kopplingen mellan exporten och flyktingar. Foto: Eva Kellström Froste

När Ali Zardadi upptäckte att hans nya hemland exporterade vapen blev han förvånad och upprörd. Han ser tydliga kopplingar mellan vapenexport och människor på flykt.  

Hallå där, Caroline Leuhusen

Caroline LeuhusenCaroline Leuhusen. Foto: Eva Kellström Froste

Caroline Leuhusen, ny insamlingsansvarig på Svenska Freds, vill ägna sina åtta timmar om dagen till att göra världen bättre.

Vilka är dina drivkrafter?

Krönikan: Ickevåld ett maratonlopp som fungerar

Agnes HellströmAgnes Hellström. Foto: Miki Anagrius