Arbetar för en fredligare värld

Senaste nytt

Publicerad 2009-05-26

Svenska Freds har ny hemsida

Svenska Freds har fått nytt utseende och nya, enklare funktioner. Vi kan inte ta emot betalningar och medlemsanmälan via denna sida längre.

Besök nya svenskafreds.se

Mattias Göransson får Eldh-Ekblads fredspris

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har i år utsett journalisten och författaren Mattias Göransson  till mottagare av Eldh-Ekblads fredspris, föreningens förnämsta utmärkelse. Han får priset för att han med boken “Björnen kommer” synliggjort nationella vanföreställningar men också öppnat upp för ett mer sansat samtal om försvars- och säkerhetspolitik.

Agnes Hellström omvald som Svenska Freds ordförande

Författaren och journalisten Agnes Hellström valdes i dag om som ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen på föreningens 135-årskongress i Sundbyberg.

Därför innebär vapenexporten en målkonflikt för den feministiska utrikespolitiken

Utrikesminister Margot Wallström anser inte att den svenska vapenexporten innebär en målkonflikt för den feministiska utrikespolitiken. Många med oss blev förvånade när utrikesministern den 20 april i en artikel i SvD motsatte sig att det skulle finnas en problematisk koppling mellan att sälja vapen till länder som grovt kränker mänskliga rättigheter och att jobba för ökad jämställdhet. 

"Vi står i alla lägen upp för fredliga lösningar"

Kriget i Syrien har pågått i mer än sju år och de civila utsätts för ofattbara övergrepp. Att kemiska vapen kan ha använts är oacceptabelt. Det är dock inte mot krigets vidrighet som Gunnar Hökmark riktar sin ilska, utan mot Svenska Freds och den svenska fredsrörelsen.

6 skäl till att inte exportera vapen till Indien

Just nu är Indiens premiärminister Narendra Modi på besök i Sverige. Han kommer under sitt besök få träffa bland andra Håkan Buskhe, vd för Saab Sveriges största vapenexporterande företag. Saab hoppas att besöket ska leda till att Indien väljer att lägga en order på över hundra miljarder kronor för 110 nya Jas Gripen-plan. Här är 6 argument varför Sverige inte ska sälja vapen till Indien:

Attackerna bidrar inte till fred i Syrien

Svenska Freds ordförande Agnes Hellström diskuterade i morse i Morgonstudion i SVT situationen i Syrien och USA:s, Frankrikes och Storbritanniens bombningar efter den misstänkta kemvapenattacken.

Stoppa autonoma dödliga vapensystem i tid

Artificiell intelligens sänker tröskeln för att starta krig och kan döda effektivare än någon människa. Därför måste regeringen agera i tid och vara med i det internationella arbetet för att förbjuda dödliga autonoma vapensystem.

Svenska Freds på Saabs årsstämma

Tisdagen den 10 april begav sig Svenska Freds till Saabs årsstämma i Linköping. Med oss hade vi vår enda krigsmaterielaktie tillikia guldbiljett in till stämmans slutna rum som gjort det möjligt för oss att ställa frågor till ledningen.

Svenska Freds fyller 135 år

135 år av fredsbyggande är något att fira. Den 2 april fyller Svenska Freds 135 år. Sedan 1883 har denna envisa, engagerande och kraftfulla förening skapat förändring och lyft fredliga alternativ till väpnad konflikt och militär upprustning. I 135 år har Svenska Freds varit en stark röst som med små resurser gjort stor skillnad. 

Prenumerera på innehåll